Plaatjesrijk plasma kan peesgenezing stimuleren

NEW YORK 04/05 – Plaatjesrijk plasma (PRP) bleek de genezing van de patellapees graft plaatsen te verbeteren na reconstructie van de voorste kruisband (VKB), volgens Braziliaanse onderzoekers.

Maar de interventie had geen klinische impact, verklaarde Dr. Adriano Marques de Almeida, die een recente studie leidde, via email aan Reuters Health, "Ik denk dat PRP een veelbelovende behandeling is voor sportletsels. Er zijn echter meer studies nodig om de specifieke indicaties van deze behandeling te verduidelijken."

Dr. Almeida en zijn team van Sao Paulo University Medical School noteren in hun rapport dat andere teams gemengde resultaten hadden met PRP. Maar Dr. Almeida verklaarde dat een Italiaanse klinische studie en onderzoek bij konijnen suggereren dat PRP de morbiditeit ter hoogte van de afnameplaats van de patellapees vermindert. 
De heterogeniteit van sportletsels kan het moeilijk maken om ze te vergelijken in prospectieve gerandomiseerde studies. De auteurs kozen de patellapees voor hun model omdat deze vaak gebruikt wordt als graft donor site voor reconstructie van de VKB, en omdat de procedure een standaard en goed gedefinieerd defect creëert. 
Zoals ze op 2 april online rapporteerden in The American Journal of Sports Medicine, randomiseerden de onderzoekers 27 patiënten om wel of niet PRP te krijgen in de afnameplaats van de pattelapees tijdens de reconstructie van de VKB. 
Op de eerste postoperatieve dag rapporteerden de patiënten in de PRP groep minder pijn op een visueel analoge schaal (3,8 versus 5,1, p=0,02). En na 6 maanden was de genezing van de patellapees, zoals geëvalueerd door de defectoppervlakte, beduidend beter in de PRP groep (4,9 versus 9,4 mm2; p=0,046).

Er waren echter geen verschillen tussen de groepen in de antwoorden op vragenlijsten in verband met de kniefunctie of in de isokinetische testresultaten na 6 maanden. 
Hoewel de studie klein was, denken de onderzoekers dat de benadering de postoperatieve pijn vermindert en de genezing verbetert. Ze geven echter toe: "We konden geen verschil vinden in de uitkomst van de procedure."

Reuters Health

 

The International Academy of Osteopathy [ T VL] +32 (0)92 33 04 03 [ T NL] +31 (0) 20 632 95 75 info@osteopathie.eu

Gesloten vanaf 20 juli t.e.m. 27 juli 2015.

IBAN BE28 3631 1569 9620 BIC: BBRUBEBB

logo-kmo-portefeuille_0_0.jpg